Brandsäkerhet

Varje år omkommer cirka 120 personer i Sverige i bränder, de flesta av dem i samband med bränder i bostäder. Många enkla åtgärder kan vidtas för att förhindra brand och minska dess konsekvenser. Vi har hämtat information från MSB (myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och brandskyddsföreningen för att påminna om den kunskap som kan rädda ditt liv – ifall något händer. 

Eftersom en brand kan växa fort gäller det att agera direkt. 
Grundregeln är: RÄDDA – VARNA – LARMA – SLÄCK
 

Brandvarnare är ett måste och ett krav

Eftersom bränder är ljudlösa i början kan det vara svårt att upptäcka dem i tid. Därför ska det finnas minst en uppsatt och fungerande brandvarnare i varje lägenhet - en bra livförsäkring! Tänk på att ljudet måste höras ordentligt, till exempel bakom stängda sovrumsdörrar. Prova brandvarnaren en gång i månaden och när du har varit bortrest.

Alla hyresgäster kan kontakta styrelsen för att erhålla ny brandvarnare om den saknas! Bostadsrättsägare köper brandvarnare själv.

Alla bör även ha en handbrandsläckare hemma. För bostäder rekommenderas en pulversläckare på sex kilo. 

Inga brännbara föremål får förvaras i trapphus

Det är viktigt att trapphus alltid hålls fria från brännbara föremål som barnvagnar, tidningspapper och kartonger eftersom sådan förvaring ökar risken för anlagda bränder. Vid en brand bildas stora mängder giftig rök som försvårar utrymningen. Då måste kanske trapphuset användas av både räddningspersonal och de boende som utrymmer. Samtidigt som det är mycket folk kan det vara dåliga siktförhållanden med mörker och mycket rök. Då är framkomligheten livsviktig och därför får inga föremål förvaras så att de kan hindra en utrymning.

Håll dörrar stängda och låsta

Ett flerbostadshus är indelat i olika utrymmen mellan vilka en brand inte ska kunna sprida sig vidare inom en viss tid. Indelningarna kallas brandceller. Varje lägenhet ska vara en egen brandcell och bör vara dimensionerad för att stå emot brand- och rökspridning mellan lägenheterna i minst en timme.

Dörrarna mellan de olika brandcellerna kallas branddörrar och är specialgjorda för att stå emot brand. Oftast är alla dörrar som vetter mot trapphuset branddörrar, såsom dörrar mot lägenheter, källare och vindar. För att brandspridningen ska hindras är det viktigt att dessa hålls stängda. Det är därför dörrar till vind och källare ofta är försedda med dörrstängare